Barceloneta pel Dret a l’Habitatge

Project Description

Barceloneta pel Dret a l’Habitatge

La situació actual de l’habitatge a la Barceloneta és molt greu. Des de fa anys, el barri pateix la pressió de l’especulació, afavorida per l’atractiu turístic de la zona. Els preus del lloguer s’han disparat i molts veïns es veuen obligats a marxar a altres barris més econòmics. Davant aquesta realitat, des d’una perspectiva comunitària es treballa per buscar fórmules que garanteixin el dret a l’habitatge digne a partir de l’organització veïnal i de la promoció d’un debat obert sobre el model de barri que volem.

Al maig de 2014, des de la Taula de Bon Veïnatge de la Barceloneta, es redacta un Manifest per al Dret a un Habitatge Digne, que denuncia la situació actual respecte a l’habitatge al barri i inclou una sèrie de reivindicacions o demandes de cara a l’Administració pública, com a responsable de garantir els drets socials. Aquest manifest es va presentar a l’Ajuntament de Barcelona i a la Generalitat de Catalunya, amb l’adhesió, no només dels membres de la Taula, sinó també d’altres associacions i entitats.

El Manifest va marcar una pauta molt important en la definició del projecte Barceloneta pel Dret a l’Habitatge, que engloba les iniciatives, actuacions, reivindicacions i propostes orientades a garantir l’habitatge digne al barri.

Espais de participació

La Comissió d’Habitatge, vinculada a la  Taula de Bon Veïnatge, és l’espai veïnal des d’on s’impulsa la línia d’habitatge al barri a nivell comunitari.

Aquesta comissió ha impulsat l’Assemblea d’Afectats pels Desnonaments de de la Barceloneta, amb la voluntat de promoure l’ajuda mútua i l’organització veïnal de les persones que es troben en perill de ser desnonades de casa seva. En aquest espai es troben persones afectades per problemes amb l’habitatge i membres de les associacions de veïns del barri i es comparteixen les experiències, els passos que cadascú ha anat seguint i el resultat de les gestions fetes. L’objectiu principal és reforçar la capacitat col·lectiva per defensar el dret a un habitatge digne. Les trobades són l’últim dimarts de cada mes a les 18h al local de l’AVV de l’Òstia (c. Cermeño 7) i estan obertes a tothom qui hi vulgui participar.

A més a més, existeixen dues comissions de seguiment, impulsades per l’Ajuntament de Barcelona, dedicades a temes d’urbanisme: la Comissió de Seguiment PERI Barceloneta (al projecte) i la Comissió de Seguiment Port Vell (al projecte).