Bon veïnatge amb la gent gran

Project Description

Bon veïnatge amb la gent gran

Iniciativa veïnal orientada a disminuir el sentiment de soledat i aïllament de les persones grans del barri, a reforçar la seva autonomia personal i la seva xarxa social, i a defensar els seus drets socials. El projecte, impulsat des de l’Associació Barceloneta Alerta des de l’any 2005, es porta a terme per part d’un grup de veïns i veïnes, que realitzen les tasques següents:

  • Companyia setmanal: Acompanyen setmanalment persones grans que es troben soles i en situació d’aïllament. Les acompanyen a passejar, a comprar, o als casals de gent gran del barri per facilitar que puguin participar a les activitats i tallers.
  • Acompanyaments puntuals: Acompanyen puntualment una persona gran amb dificultat de mobilitat per anar al metge o fer alguna gestió.
  • Sortides amb grup: De tant en tant es fan sortides grupals per tal de promoure espais comuns entre els col·laboradors i les persones grans.
  • Reparacions:  Fan petites reparacions a domicili (fontaneria, electricitat, etc.) en els casos de persones grans que no poden assumir el cost d’un professional.
  • Bon Veí, Bon Profit: Formen part de la xarxa veïnal per garantir una alimentació digna al barri.

La filosofia del projecte és el respecte i l’enriquiment mutu; potenciar tot allò que pot fer i donar,  ensenyar i aprendre, tant la persona gran com el veí que l’acompanya. Per fer possible el projecte es compta amb la col·laboració del CAP i del Centre de Serveis Socials del barri, que ofereixen formació per poder desenvolupar millor la tasca dels col·laboradors.

Aquest any 2014, la Comissió de Gent Gran de la Taula de Bon Veïnatge ha impulsat, en el marc del projecte, una campanya per contactar amb les comunitats d’escala, amb l’objectiu de reforçar la xarxa comunitària i sumar la col·laboració de tothom per a la detecció de gent gran en situació de vulnerabilitat i l’articulació de respostes comunitàries davant aquestes problemàtiques.

Enllacem, també, una Diagnosi de les condicions de vida de la gent gran a la Barceloneta feta al 2006.

Espais de participació

En l’àmbit de la gent gran, coexisteixen diversos espais de participació i coordinació. Per una banda, hi ha la Comissió de Gent Gran de la Taula de Bon Veïnatge que impulsa iniciatives veïnals vinculades amb la millora de les condicions de vida de la gent gran al barri i la defensa dels seus drets. Per altra banda, hi ha el grup de col·laboradors del projecte Bon Veïnatge amb la Gent Gran que s’encarrega de portar a terme algunes d’aquestes iniciatives o actuacions. I, finalment, existeix un espai de coordinació entre els professionals que treballen amb gent gran al barri, que és la Taula Tècnica de Gent Gran.