El 15 de juny es va tancar el procés per accedir als pisos del programa Canvia’t d’Habitatge. De les 58 persones de la llista, 30 podran accedir als habitatges de Rodalies en unes poques setmanes. En els casos de persones que viuen actualment  en pisos de lloguer amb pròrroga forçosa (rendes antigues), el programa estableix el requisit què el propietari d’aquest pis l’ha d’aportar a la borsa de lloguer social per un periode de 3 a 5 anys, com a condició per a que la persona gran pugui accedir a un habitatge a Rodalies. Això ha comportat molts inconvenients, però des de l’Ajuntament s’ha fet una mediació amb els propietaris, per promoure que accedeixin a fer-ho. Cap a finals del mes de juny es publicarà la llista definitiva del programa.

Renfe-5

La Comissió d’Habitatge de la Barceloneta ens vam reunir amb en Jordi Sánchez Massip, cap de la Direcció d’Acció Social de l’Ajuntament, depenent de la Gerència de Drets Socials, per plantejar la inquietud respecte a les persones que quedaran en llista d’espera, o bé quedaran fóra del programa si el propietari no accedeix a aportar el pis. Vam traspassar la demanda de donar resposta a aquestes persones als habitatges amb serveis per gent gran, del carrer Pinzón. Tenint en compta les necessitats d’habitatge social adaptat per a la gent gran del barri, per a qui la permanència al seu barri és una qüestió vital, vam demanar un blindatge d’una part dels habitatges de Pinzón per als veïns de la Barceloneta.

A la reunió, els tècnics de l’Ajuntament ens van informar que hi ha hagut un canvi, a partir de la incorporació de la Gerència d’Habitatge dins de l’Àrea de Drets Socials. Això afavoreix la incidència dels serveis socials en temes d’habitatge. Recentment s’ha creat un grup de treball per redefinir el procediment d’ adjudicació d’habitatges per gent gran, tenint en compte aspectes socials més enllà de la baremació que es fa actualment, i l’aspecte de la territorialitat és un dels que volen incloure (és a dir, que el fet de ser veí del barri sigui un factor que es tingui en compta, a l’hora d’adjudicar els habitatges). Per tant, recullen la nostra inquietud. Però el canvi trigarà un temps, fins que es pugui aplicar el nou marc per a l’adjudicació d’habitatges per gent gran, ja que s’ha d’esgotar la llista actual, que es regeix pel sistema actual.

 

La Comissió d’Habitatge és un espai obert on els veïns i associacions del barri ens organitzem per defendre el dret a un habitatge digne a la Barceloneta. El model de promoció del turisme promou l’especulació amb els habitatges i és la causa directa de la gentrificació i l’expulsió de veïns. Per fer front a aquest model i les seves conseqüències sobre l’habitatge hem d’articular una lluita junts, amb la força dels veïns. Si vols més informació o t’interessa col·laborar o sumar-te a la comissió, posa’t en contacte amb nosaltres (93.256.33.00 / 12, o a l’oficina del Pla Comunitari, al Centre Cívic).