Barceloneta pel Dret a l’Habitatge

La Comissió d’habitatge de la Barceloneta es va crear l’octubre de 2012 en el marc de la Taula de Bon Veïnatge del Pla Comunitari (espai de treball comú on participen entitats i serveis públics). En una primera etapa se centra a buscar un consens al barri per definir uns objectius compartits respecte a l’habitatge, posar sobre la taula la necessitat d’organització veïnal per defensar el dret a l’habitatge, i obtenir (i difondre) informacions relatives a l’habitatge (lleis, serveis, recursos, etc.), com a eines importants per poder actuar. També comença a intervenir de manera molt incipient acompanyant en el seu procés a persones afectades i aturant desnonaments.

El maig de 2014, es presenta en roda de premsa el Manifest per al Dret a un Habitatge Digne, resultat d’un procés col·lectiu de definició d’objectius i demandes en relació amb l’habitatge. Al Manifest reclamàvem: que no hi hagi desnonaments sense alternativa habitacional; que s’incrementi la dotació d’habitatge de lloguer social; que es garanteixi que els veïns es poden quedar al barri (sobretot en el cas de la gent gran); que es prenguin mesures contra els pisos turístics; que es penalitzin els habitatges buits, i que l’Administració es comprometi a treballar amb la xarxa del barri. S’hi van adherir un munt d’entitats de la Barceloneta, així com del Districte de Ciutat Vella i de la ciutat.

Paral·lelament al Manifest, al 2014 la Comissió promou la constitució de l’Assamblea d’Habitatge de la Barceloneta, amb la voluntat de promoure l’ajuda mútua i l’organització veïnal de les persones que es troben en risc de pèrdua de la vivenda i poder, així, fer front col·lectivament al problema de l’habitatge al barri. Des del 2017 comptem, a més, amb l’acompanyament i orientació d’un advocat de l’Oficina de l’Habitatge de Ciutat Vella.

A partir del 2016, amb la incorporació de veïns del Moviment Veïnal Barceloneta Diu Prou a la Comissió d’Habitatge, s’unifica i reforça la lluita veïnal per l’habitatge i contra l’especulació i turistificació del barri, la qual fins aquell moment havia estat organitzada de manera diferenciada: per una banda les lluites per l’habitatge i per altra, contra els pisos turístics.

Durant aquests anys, la Comissió d’Habitatge de la Barceloneta hem:

  • Mobilitzat per aturar desnonaments al barri.
  • Acompanyat i orientat veïns en situació de risc de pèrdua de l’habitatge i de pobresa energètica.
  • Organitzat xerrades informatives sobre els diferents recursos disponibles.
  • Organitzat actes públics amb diferents col·lectius del barri i la ciutat vinculats en la defensa del dret a l’habitatge, per conscienciar el veïnat i denunciar l’especulació amb l’habitatge i l’expulsió de veïns, i per donar a conèixer les lluites i alternatives articulades des del moviment veïnal.
  • Participat en la definició, difusió i seguiment del programa Canvia’t d’Habitatge.
  • Buscat la complicitat d’altres agents, tant públics com de col·lectius i veïns.
  • Publicat amb el suport del Districte de Ciutat Vella, la Guia del Llogater en Perill, amb una sèrie d’orientacions legals i altres informacions útils per difondre els drets dels llogaters.

Espai de participació

Tant l’Assemblea com la Comissió d’Habitatge són espais oberts, on qualsevol veïna o veí que s’hi vulgui implicar i col·laborar és benvingut, sempre que s’identifiqui amb els valors i els principis que orienten la nostra acció. També es pot col·laborar donant a conèixer l’Assemblea entre els i les veïnes afectades.

L’Assemblea d’Habitatge es reuneix l’últim dimecres de cada mes, a les 18h, al Centre Cívic de la Barceloneta al carrer Conreria 1-9 (08003) Barcelona.

Però, per a qualsevol consulta o informació, també es pot contactar amb la Comissió a través de:

Oficina del Pla Comunitari: Centre Cívic Barceloneta, c/Conreria 1-9 (08003) Barcelona
Correu electrònic: comissiohabitatgebarceloneta@gmail.com
Telèfon: 93 256 33 12

NOTÍCIES

Manifestació per protestar contra la decisió del Tribunal Constitucional d’anul·lar el decret que amplia la llei 24/2015

Avui , 6 de febrer de 2021, hem sortit al carrer per defensar el nostre dret a l'habitatge trepitjat un [...]

ASSEMBLEA COMISSIÓ D’HABITATGE DE LA BARCELONETA

T'esperem cada dimecres de 16 a 17:30H  a AVV l'Òstia! Degut a les restriccions de la Covid, truca al 932563312 [...]

COMISSIÓ D’HABITATGE DE LA BARCELONETA

T'esperem l'últim dimecres de cada mes! Juntes som més fortes! Degut a les restriccions de la Covid, truca al 932563312 [...]

Ir a Arriba